Contoh Soal PAT Bahasa Inggris Kelas 8 SMP/MTs Beserta Kunci Jawaban

- Senin, 20 Juni 2022 | 22:27 WIB
Ilustrasi contoh soal PAT Bahasa Inggris kelas 8 SMP/MTs
Ilustrasi contoh soal PAT Bahasa Inggris kelas 8 SMP/MTs

Setelah melewati semester 2 kelas 8, kita akan diuji kemampuan kita dalam memahami pelajaran selama di semester tersebut. Salah satu mata pelajaran yang diujikan untuk kelas 8 SMP maupun MTs, yaitu bahasa Inggris. Untuk membantu persiapan PAT kalian, berikut contoh-contoh soal dilansir dari Bospedia.com.
Read the text to answer question number 1 to 4
Faradina’s Diary
May 2010
23 Sunday. When I got up, I felt ill, I went back to bed. Mum called the doctor. But he couldn’t come, because he was ill too.
24 Monday. The doctor come at 11 O’clock. He wrote a prescription for some medicine. Mum bought it in the drugstore. It was horrible. Yuck!
25 Tuesday. Dad bought me model aeroplane. I read the instructions, but I couldn’t make it, because the dog ate the glue.
1. What happened at 23rd May to Faradina?
A. She couldn’t come
B. She wrote a prescription
C. She felt ill
D. She was slipping
2. Who called the doctor?
A. Father
B. Faradina
C. Mother
D. Doctor
3. What did the doctor write at 24th?
A. Instructions
B. Model aeroplane
C. Address of drugstore
D. Prescription
4. Faradina could not make the aeroplane, why? Because...
A. She felt ill
B. The dog ate the glue
C. The doctor was ill too
D. Mum bought medicine
Read the text to answer question number 5 to 9
Last holiday I went to Paris. I visited museums and sat in public gardens. A friendly waiter taught me a few words of French. Then he lent me a book. I read a few lines, but I did not understand a word. Everyday I thought about postcards. My holidays passed quickly, but I did not send any cards to my friends.
On the last day I made a big decision, I got up early and bought thirty seven cards. I spent the whole day in my room, but I did not write a single card!
5. What is the text about?
A. Visiting museum
B. Postcard
C. Words of French
D. Holiday
6. What is the generic structure (tenses) of the text above?
A. Simple present tense
B. Simple past tense
C. Present continues tense
D. Simple future tense
7. Whom did the writer meet in Paris?
A. Friendly waiter
B. His friends
C. Postman
D. Mother
8. What was the first place the writer visited?
A. Museum
B. Public garden
C. His room
D. Post office

Baca Juga: Kumpulan Kosakata Belanja (Go Shopping) dalam Bahasa Inggris
9. ‘I read a few lines, ...’
What does the underlined phrase mean?
A. Words in a postcard
B. Text on the book
C. Museum guiding
D. Garden’s rules
Read the text then find the suitable words to complete the sentences as an answer of question number 10 to 15.
Last week I .......(1) my grandmother’s house. I .......(2) public transportation to reach the house. On the trip, I .......(3) so many beautiful scenery there. My grandmother greet me, when I ......(4) her house. She looked so glad. She .....(5) me her delicious food, then we...........(6) together.
10. The suitable word for number 1 is...
A. go to
B. goes to
C. went to
D. gone to
11. The suitable word for number 2 is...
A. Took
B. Take
C. Taken
D. Taked
12. The suitable word for number 3 is...
A. See
B. Seen
C. Saw
D. Sawed
13. The suitable word for number 4 is...
A. Came
B. Come
C. Comed
D. Coming
14. The suitable word for number 5 is...
A. Give
B. Gift
C. Given
D. Gave
15. The suitable word for number 6 is...
A. Eat
B. Eated
C. Ate
D. Eating

Baca Juga: Simple Present Tense: Rumus, Penggunaan, dan Contoh Kalimatnya
Read the text to answer question number 16 to 21.
There were a girl named Bawang Putih, she lived with her step mother and her step sister named Bawang Merah. Bawang Putih’s life as sad. Her step mother and her step sister treated Bawang Putih badly and always asked her to do all the household chores.
One morning, Bawang Putih was washing some clothes in a river. Accidentally, her mother’s clothes fell down to the river. Finally she met an old woman. The old woman returned the clothes. She also gave Bawang Putih a small pumpkin. At home, Suddenly Bawang putih and her step mother and step sister were surprised. Inside the pumpkin they found jewelries.
“Bawang Merah, hurry up. Go to the river then found the old woman and took big pumpkin.” They were screaming. There were a lot of snakes inside the pumpkin! Finally both of them realized their mistakes. They apologized and Bawang Putih forgave them.
16. What is the story about?
A. Malin Kundang
B. Bawang Putih & Bawang Merah
C. Sangkuriang
D. Tangkuban Perahu
17. What kind of text the story above?
A. Recount
B. Descriptive
C. Procedure
D. Narrative
18. Who is Bawang Merah?
A. Bawang Putih’s mother
B. Bawang Putih’s step sister
C. The old woman
D. Bawang Putih’s sister
19. Who gave the clothes back to Bawang Putih?
A. The old woman
B. Bawang Merah
C. Her step mother
D. River
20. Why were Bawang Merah and mother screaming?
A. They found jewelries
B. Mother’s clothes fell down to the river
C. Both of them realized their mistakes
D. There were a lot of snakes inside the pumpkin
21. Why did Bawang Merah and mother say apologize to Bawang Putih?
A. They found jewelries
B. Mother’s clothes fell down to the river
C. Both of them realized their mistakes
D. There were a lot of snakes inside the pumpkin

Baca Juga: 10 Contoh Report Text dalam Bahasa Inggris
Complete the conversation bellow using one of the best choices.
A: Hi, buddy.
B: Hi!
A: Have you ever watched Doctor Strange?
B: Yes, I have
A: ..............................that movie?
B: I think it was so amazing movie
22.
A. I don’t think so
B. Can I have
C. What do you think of
D. Can you
Mariana: Harry, ...................your cell phone’s number please?
Harry: Of course!
23.
A. I don’t think so
B. Can I have
C. What do you think of
D. Can you
A: I think she is very strong girl
B: ............................., because somebody told me that she was crying
24.
A. I don’t think so
B. Can I have
C. What do you think of
D. Can you
25. She ...................... some food when I saw her.
A. Is
B. Are eating
C. Were eating
D. Was eating
KUNCI JAWABAN
1. C
2. C
3. D
4. B
5. D
6. B
7. A
8. A
9. B
10. C
11. A
12. C
13. A
14. D
15. C
16. B
17. D
18. B
19. A
20. D
21. C
22. C
23. B
24. A
25. D
Nah, berikut beberapa contoh soal yang dapat kamu pelajari untuk mempersiapkan penilaian akhir tahun kelas 8 untuk mata pelajaran matematika. Semoga kamu mendapatkan nilai yang baik untuk PAT tahun ini.

Editor: Ruswanti

Sumber: BOSPEDIA

Tags

Artikel Terkait

Terkini

4 Teori Masuknya Islam ke Indonesia

Jumat, 5 Agustus 2022 | 21:19 WIB

Materi Biologi, Protozoa: Manfaat dan Dampaknya

Jumat, 5 Agustus 2022 | 18:58 WIB

Mengenal Sistem Reproduksi dan Klasifikasi Protozoa

Jumat, 5 Agustus 2022 | 18:57 WIB
X